Adalet Bakanlığı: Cezaevlerindeki kameralar kötü muameleyi tespit etmek için kullanılıyor
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, cezaevlerindeki kameraların tutuklu ve tutukluların özel alanlarını görmek için değil olası kötü muameleleri tespit etmek için kullanıldığını söyledi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Kurulu Hükümlü ve Tutuklu Haklarını Araştırma Alt Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven başkanlığında toplandı.
Toplantıda Sincan ve Diyarbakır ceza infaz kurumları ile Mardin E Tipi ve Midyat M Tipi kapalı ceza infaz kurumlarının raporları tartışıldı.
Milletvekilleri, cezaevi raporlarını tartışarak, “cezaevlerindeki sorunlar ve tutukluların talepleri” konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, cezaevlerinde Kürtçe kitap yasağının olmadığını, çeşitli yerlerde Kürtçe kitapların bulunduğunu söyledi. Kürtçe kitapların da diğer kitaplarla aynı yönteme tabi olduğunu belirten Yıldırım, terör örgütünün amacına hizmet ettiği değerlendirilen kitapların cezaevi kütüphanelerine alınmadığını belirtti.
Kürtçe mektupların geç gönderildiği veya geç ulaştığı yönündeki değerlendirmeye ilişkin Yıldırım, bu mektupların tercümesine yönelik bir sürecin olduğunu, mektupların özellikle geciktirilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.
Ziyaret kurallarına yönelik eleştiriler üzerine Yıldırım, ziyaretlerin hijyenik bir şekilde gerçekleşmesi için çaba gösterdiklerini ve sorunları ortaya çıktıkça ortadan kaldırmaya çalıştıklarını belirtti.
Yıldırım, “Cezaevlerinde kameralar tutuklu ve hükümlülerin özel alanlarını görmek için değil, olası kötü muameleleri tespit etmek için kullanılıyor.” söz konusu.
Tartışmaların tamamlanmasının ardından raporlar ayrı ayrı oylanarak kabul edildi.
Öte yandan DEM Partili 46 milletvekilinin imzaladığı İmralı Cezaevi’ndeki soruşturma dilekçesi de kurul tarafından kabul edilmedi.