Karadeniz Bölgesi’ndeki Fındık Üreticileri Ürünlerini Kurutmak İçin Sahil Yolunu Kullanıyor
KARADENİZ Bölgesi’nde fındık hasadı devam ederken, bazı üreticiler ürünlerini toplayarak kurutmaya başladı. Trabzon’da arazinin dik ve eğimli olduğu bölgede harman yapmaya uygun arazi bulmakta zorlanan üreticiler, Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki TIR parkını, cepleri ve kaldırımları kullanıyor. Üreticiler ürünü hırsızlığa ve yağmura karşı gece gündüz gözetliyor. Kıyı kesimlerde kuruma sürecinin daha hızlı olduğunu belirten Zeynel Aydın, “Köylerimizde arazi oldukça eğimli. Buraya getirip kurutmak daha kolay. Orada kurutacak yerimiz yok.”
Türkiye’nin dünya ticaretinde lider konumda olduğu fındık hasadı devam ederken, hasadı bitiren üreticiler kurutma çalışmalarına başladı. Arazinin dik ve eğimli yapısı nedeniyle fındığı kurutmak için düz yer bulmakta zorlanan Trabzon’daki üreticiler, harman için Karadeniz Sahil Yolu’na yakın bölgeleri tercih ediyor. Kaldırımlara, tır parklarına ve sahil boyunca ceplere serptikleri fındıkları kurumaya bırakan üreticiler, hırsızlığa karşı çadır ve araçlarında sırayla duruyor. Kurutma işlemi sırasında yağmur yağdığında üreticiler yanlarında getirdikleri brandayı fındığın üzerine yayarak önlem alıyor.
‘ARAP EĞİMLİ, BURADA KURUTMASI KOLAY’
Getirdiği fındığı Karadeniz Sahil Yolu kenarındaki kamyon parkına seren Zeynel Aydın (45), arazinin eğimi nedeniyle işini kurutacak yer bulamadığını söyledi. Aydın, “Kıyı kesimine gelip daha erken kuruması için belediyenin belirlediği yerlere ya da kaldırımlara seriyoruz. Fındıkları topluyorlar mı kurutuyorlar mı diye sorun. Yayılıp kuruduktan sonra toplayıp patlatıyoruz. Patolojiye çarptıktan sonra biraz daha kurumasını bekleriz.Hava güzel ve güneşli ise 8-10 günde kuruturuz.Arsa oldukça eğimlidir. Buraya getirip kurutmak daha kolay. Orada kurutacak bir alanımız yok. İnşallah yağmur yağmaz da bir an önce fındıkları kuruturuz” dedi.
‘RECOLIT DURDURULDU’
Yağmura ve hırsızlığa karşı ürünlerini bekleyeceklerini anlatan Aydın, “Yağmur yağabilir veya hırsızlık durumu olabilir. Daha önce tanışmadık ama yine yanındayız. Yaklaşık 10 gündür buradayız. Gece 3-4 saatte bir dönüşümlü olarak arabada bekliyoruz.Çadır kurmuyoruz.Bu yıl verim oldukça düşük. Önceki yıllarda 1 ton topladığımız bu yıl maksimum 700 kilo bekliyoruz. Yarı yarıya düştü. Hava şartlarından kaynaklı olabilir, bu yıl çok verimli geçmedi” dedi.
‘BİZLER BEKLİYORUZ, BEKLEMEK ZORUNDAYIZ’
Üreticilerden Halil İbrahim Sungur (64) “Yeri olan da getirmeyen de. Burası transit yol olduğu için buraya fındık dökmek yasal olarak yasak. Burası yer” dedi. tırları park etmek şöförlerin dinlenme yeri ben de tır şöförüyüm işim doğru hayır 1 yıl vermez burada en az 1 hafta 10 gün bekleyeceğiz kontrol et. Hırsızlar ortalıkta, beklemek zorundayız.”