Haber

50/d ile araştırma görevlisi alımını içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’na sunuldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Heyeti’nde sözleşmeli araştırma görevlisi alımı ve Milli İstihbarat Akademisi’nin kurulması da dahil olmak üzere Yükseköğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi müzakereleri tamamlandı.

Önergenin tamamı üzerinde DÜZGÜN Parti Kümelenmesi adıyla söz alan Adana Milletvekili İsmail Koncuk, tüzüğe eklenmesi taleplerinin bir kısmını yönetim kurulu toplantılarında ilettiklerini ancak bunların kabul edilmediğini söyledi.

İktidarın “eşit işe eşit ücret” anlayışını kamuoyuna hakim kılamadığını savunan Koncuk, bu kapsamda üniversitelerdeki bölüm başkanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Üniversitede görev yapanın atama yapma şansının olmadığını hatırlatan Koncuk, “YÖK, üniversitelerde idari personelin yer değiştirmesine ilişkin bir yönetmelik çıkarmayı başaramadı, bu sorunu izlemekle meşgul.” itiraz etti.

Denklik sorunu yaşayanların Diploma Denklik Mağdurları Derneği’ni kurduklarına dikkat çeken Koncuk, “Dün bir açıklama yaptılar, ‘Yapılanlar Lizbon Sözleşmesi’ne aykırıdır. bir düzenleme.’ Tartışma çıkarıyorlar.” sözlerini söyledi.

Önergede üniversite öğrencilerine yönelik disiplin cezalarının da düzenlendiğini hatırlatan İsmail Koncuk, “Kopya yapan öğrenci yarım yıl okuldan uzaklaştırılır. Kopyayı asla savunmam. Biz öğrenciydik. 15 gün.” dedi.

Önergeyle üniversitelere 50/d araştırma görevlisi alımını “iyi bir gelişme” olarak nitelendiren Koncuk, bazı olumlu düzenlemeler içerdiğini düşündükleri bu önergeye İYİ Parti olarak olumlu oy vereceklerini belirtti.

“Öğrenci lehine düzenleme”

MHP Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, 11 maddelik teklifin yerinde, ihtiyaca göre hazırlanmış bir yönetmelik olduğunu belirtti.

Önergede üniversitelerdeki disiplin cezalarının düzenlendiğini anlatan Karakaya, “Bu düzenleme yapılırken yıllardan beri devam eden bazı sorunlar çözüldü. ceza keyfi olarak da verilebilmektedir.Yine öğrencinin lehine olabilecek bir başka düzenleme de disiplin amirliği ve disiplin kurullarının kurullardan gelen cezaları artıramayacağı yönündeki düzenlemedir.

Karakaya, özel üniversite statüsünün önü döşenmesi gerektiğini kaydetti.

50/d ile araştırma görevlisi alımının önemine işaret eden Karakaya, “50/d’den 33/a’ya geçişe ilişkin düzenleme kronikleşmiş hatta kangrenleşmiş bir sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır. düşünenler ve bu teklifi yapanlar.” ifadelerini kullandı.

“YÖK’ü fiilen kaldıracağız”

HDP Grubu adına konuşan Muş Milletvekili Gülüştan Kılıç Koçyiğit, YÖK’ün kurulduğu günden bu yana temel akademik özgürlüğün önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

AK Parti iktidara gelmeden önce ‘Ben iktidara geldiğimde YÖK’ü kaldıracağım’ diyordu. Söz verdiğini ancak yerine getirmediğini söyleyen Koçyiğit, “Çünkü 28 Şubat’tı şikayetler oldu ve hemen YÖK karşıtı oldunuz. Sonra iktidara gelip ‘Bu YÖK güzel bir kurum. ideolojik bakış açımıza uyarlayın ve YÖK’ü bu kadar amaçladığımız kinci ve dindar bir nesil yetiştirmek için seferber edin…’ Bu yasa aslında dindar ve kinci bir nesil yetiştirmenin yasasıdır. , akademiden eleştirel düşünme ve bilimsel düşünce.” görüşlerini ortaya koyar.

CHP Grup adına konuşan Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, vakıf üniversitelerinin bazı uygulamalarını eleştirerek, “Bir vakıf üniversitesinin toplam maliyetinin yüzde 90, 95, 100’ü öğrencilerden elde edilen gelirle alınıyorsa buna üniversite denilebilir mi? vakıf üniversitesi vakfın burada ne işi var?” soruları yöneltti.

Bunların vakıf üniversiteleri değil, “işyerleri” olduğunu söyleyen Karabıyık, “Bütün vakıf üniversiteleri için söylemiyorum. Bunları çok net takip eden vakıf üniversitelerimiz de var. Ama bu vakıf üniversiteleri geliyor, ‘Biz istemiyoruz. Bunu yapmıyoruz, bunu kaldırıyoruz.’ “Külliyeye, YÖK’e her yerde baskı yapıyorlar. Kaliteli bir eğitim istiyorsak ve vakıf üniversiteleri gerçekten vakıf üniversiteleri gibi hareket edeceklerse bu yanlıştır.” ifadelerini kullandı.

Teklife göre Milli İstihbarat Akademisi’nin MİT tarafından kurulacağını kaydeden Karabıyık, “YÖK’e bağlı olmak yerine MİT tarafından akademi kurulacağı belirtiliyor. Bu Anayasa’ya aykırı. Esasen kaldıracağız. YÖK ama şimdi ‘YÖK var’ diyorsun, YÖK’ü kaldırıyorsun.” sözlerini söyledi.

Kendi adına konuşan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, AK Parti’nin üniversite öğrencilerini susturma ve gözaltına alma konusunda yeterince bilgi sahibi olduğunu savunarak, “Gençlerden korktuğunuz için bu kanunla onları dizginlemek istiyorsunuz.” sözlerini kullandı.

Teklifle bazı üniversitelerin isimlerinin değiştirildiğini hatırlatan Kaya, incelemeye alınan üniversitenin isminin değiştirilmemesi gerektiğini söyledi.

“Yani doğru bir ürün getiriyoruz”

Teklifin tamamı hakkında kendi adına konuşan AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, teklifin mali açıdan vakıf üniversitelerinin faaliyetlerini biraz daha rahatlatmayı amaçladığını söyledi.

Öğrenci disiplin yönetmeliği hakkında bilgi veren Özdemir, “Anayasa Mahkemesi’nin görüş ve reddi üzerine hiçbir değişiklik yapmadan, idare mahkemelerinde defalarca denenmiş bir yönetmelik çıkarıyoruz. Olmayan iki şey daha ekliyoruz. Öğrenci Disiplin Suçları Yönetmeliği’ndeki maddeye burada yer verilmiştir.Birincisi sigara yasağı ile ilgili alan belirleme konusu, ikincisi Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırıdır.” dedi.

AK Partili Özdemir, uyarı cezasının kaldırıldığını ve mağdura itiraz hakkı gibi bazı iyileştirmelerin getirildiğini belirterek, “50/d’den 33/a’ya geçiş konusunda gördüğüm kadarıyla komisyonumuz arasında da yok. Genel Kurul’da söz alan üyeler ve hatipler arasında “Bu memnuniyetle karşılandı, teşvik edildi ve alkışlandı. Demek ki uygun bir madde getiriyoruz.” değerlendirmelerde bulundu.

Bir üniversitenin adının değiştirilmesinin YÖK’ün bu üniversite hakkında yürüttüğü soruşturmanın düşürüleceği anlamına gelmediğini belirten Özdemir, bu değişikliğin hukuki süreci hiçbir şekilde etkilemeyeceğini söyledi.

“Grup Milletvekillerinin Genel Kuruldaki Yerlerini Alması” Konusunun Görüşülmesi

Genel Kurulda HDP Küme Başkanvekili Meral Danış Beştaş, CHP Küme Başkanvekili Özgür Özel ve UYGUN Parti Küme Başkanvekili Erhan Usta, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyon Başkanı Emrullah İşler, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu için yapılan komisyon toplantılarında, “Terör, grup başkan yardımcısı tarafından saatlerce yürütülüyor.” ifadesini kullandığını belirterek bu duruma tepki gösterdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Haydar Akar, İşler’in komisyon raporundaki sözlerini okuyarak, “Bu genel başkan yardımcıları grubu, grubu olan tüm siyasi partilerden arkadaşlarımız, iktidar partisinden arkadaşlarımız, biz Muhalif gruptan arkadaşlar da var.Böyle bir tabir, böyle bir sıfat kullanmanız gerektiği anlamına gelir.Bunu doğru bulmuyorum.” dedim.

Akar daha sonra ortayı birleşmeye verdi. Bu sırada yedek kulübesinde oturan İşler tepki göstererek elindeki kitapçığı fırlattı.

Aranın ardından söz alan İşler, Akar’ın tavrını eleştirerek, “Ben bu görüşmede sizinle ilgili bir şey kullanmadım, böyle bir konu gündemde olmadığı halde oturduğunuz yerden beni denediniz ve eleştirdiniz. Bu Tüzük’e aykırıdır” dedi. Usul, Başkanlık Divanına da aykırıdır.” dedi.

24’üncü Dönem TBMM Genel Kurulu’nda, gündem görüşülmeden küme başkanvekillerine söz verilmediğini söyleyen İşler, başkanvekilleri ile ilgili sözünü bu anlamda kullandığını söyledi. “tehdit”ten.

AK Parti Kümelenme Başkan Yardımcısı Mustafa Elitaş, CHP Özel’in yönetim kurulu tutanaklarının fotokopilerini getirdiğini söyledi.

İşler’in, Tüzüğün kendisine verdiği yetki çerçevesinde komisyonu yürüttüğünü belirten Elitaş, Genel Kurul’da grup milletvekillerinin söz alması uygulamasının 26’ncı dönemde başladığını söyledi.

Komisyon başkanlarının ilgili ihtisas komisyonlarını da yönettiklerine işaret eden Elitaş, “Komisyon Başkanı’nın uygulamalarını Genel Kurul’da gündeme getirerek ‘Böyle bir şey yaptın, düzelt.’ “Meclis Başkanvekilinin görevi değil, bu Başkanlık Divanının görevidir” ifadesini kullanmak yanlıştır.

Tartışmanın devam etmesi üzerine Akar, grup başkan yardımcılarını odasına davet ederek toplantıyı yarıda kesti.

Aranın ardından tekrar söz alan Emrullah İşler, “Ben o kelimenin anlamı ile kimseyi suçlamadım, sadece ‘korkutma, taciz etme’ anlamında kullandım. Farklı bir anlamda anlaşılırsa, Bu konuda kimseyi gücendirmek istemem. Farklı anlaşılırsa acı çekmem normal. Çok bir şey kastetmediğimi belirtmek isterim.” dedi.

Genel Kurul’da kanun tasarısının tamamına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından ilk bölümün görüşülmesine geçildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu