Ekonomi

Ekonominin yeni yol haritası bu hafta açıklanıyor: Refah tabana yayılacak!

Türkiye ekonomisinin “enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık” gibi 3 yıllık temel gösterge hedeflerini içeren 2024-2026 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program (OVP) bu hafta açıklanıyor. Gelir ve servet eşitsizliğinin azaltılması ve dar gelirlilerin korunmasını esas alan OVP ile ekonomi yönetiminin atacağı adımların takvimi belirlenecek.

Buna göre enflasyonla mücadele kesintisiz devam edecek, işgücü piyasası reforme edilecek, fahiş fiyatlar ve maliyetler düşürülecek, çalışanların gelirleri enflasyona karşı korunacak, işgücü piyasası esnek esneklik esasına göre tasarlanacak.

BEŞTEPE’DE DUYURULACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ilgili bürokratlar önceki gün İstanbul’da bir araya gelerek son rötuşları yaptı. Programın bu hafta Beştepe’de yapılacak toplantıda Başkan Yılmaz tarafından açıklanması bekleniyor. Toplantıya Ekonomik Uyum Komitesi üyeleri de katılacak. Programın açıklanmasıyla birlikte merkezi yönetim bütçesine ilişkin hazırlıklar da hızlanacak. Program, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla resmi gazetede yayımlanacak.

Programın üç ana ayağı var: “para politikası, maliye politikası ve yapısal reform”. Türkiye’nin rekabet gücünü ve üretimde verimliliğini artıracak, ekonomi potansiyelini geliştirecek yapısal dönüşümün sağlanması amaçlanıyor. Bu sayede kamu maliyesinden finansal mimariye kadar her alanda kapsamlı bir değişim öngörülüyor.

Programda iş dünyasından STK’lara kadar birçok kesimle yapılan toplantılarda dile getirilen talep ve çözüm önerilerine de yer verilecek.

BÜYÜME HIZ KAZANACAK

Yüksek enflasyonun kalıcı olarak ortadan kaldırılmasının hedeflendiği programda bu yıl için yüzde 4-5 oranında büyüme beklentisi öngörülüyor ve 2024 yılının ikinci yarısından itibaren büyüme hızlanacak. Büyümenin kaliteli, kapsayıcı ve sürdürülebilir olması için Makroekonomik istikrarı gözeten ve yapısal reformlarla desteklenen bir kalkınma modelinin uygulanmasına devam edilecektir. Gıda enflasyonunu düşürmeye yönelik tedbirlerin yer aldığı programda, başta üretici ve yetiştiricilerin girdi maliyetlerinin azaltılması olmak üzere tarımda bir dizi reform adımı yer alacak. Yüksek enflasyon 2025 yılı sonuna kadar kalıcı olarak ortadan kalkacak.

Sanayicinin ve üreticinin krediye erişimi kolaylaşırken, işgücü piyasasını rahatlatacak uygulamalar devreye girecek. Nitelikli bir büyüme kompozisyonu ile işgücüne katılımın ve istihdam oranlarının artması beklenmektedir.

VERGİ YÜKÜ HAFİFLENECEK

Dolaylı vergilerin sistemdeki ağırlığı, vergi türlerine bağlı olarak göreceli olarak azalacaktır. Vergi kontrol çalışanları desteklenecektir. İş piyasası reformları kapsamında rekabet artırılacaktır. Girişimciliğe ilişkin hukuki ve idari sorunlar ve belirsizlikler sona erecek. Mali sistem daha da güçlendirilecek. Finansal ürünlerde çeşitlilik olacak. Sermaye piyasaları derinleştirilecek. Döviz cinsinden borçların toplam borç stoku içindeki payı azaltılacak, TL cinsinden borçlara yük getirilecek ve döviz rezervleri artırılacak.

GIDA FİYATLARI DÜŞECEK

Enflasyonun düşük gelirli insanlar üzerindeki etkisi azalacak. Sıkılaştırıcı para politikası enflasyonu tek haneye indirmeye devam ederken, gıda enflasyonunu kontrol altına almak için maliyet düşürücü tedbirler alınacak. Tarımsal üretim planlaması öncelik kazanacak. İthal girdi bağımlılığı azalacak. Dar gelirli vatandaşların harcama kompozisyonunda önemli yer tutan kira harcamalarının azaltılmasına yönelik sosyal konut projeleri hızlanacak.

YATIRIM İÇİN HİÇBİR ENGEL OLMAYACAK

Ekonomik büyümenin devamı için doğrudan uluslararası sermaye yatırımları artırılacaktır. Uluslararası sermaye yatırımlarına uygun ortamın yaratılmasına yönelik politikalar izlenecek, kolaylaştırıcı yapılar ve ilave teşvik edici düzenlemeler yapılacaktır. Kamu harcamaları büyümeyi ve sektörleri olumlu etkileyecektir.

KAYNAK: SABAH / HAZAL ATEŞ

sariz-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu